Hello World! Tillåt innehåll?

Poeten Dan Andersson. En av de berömda personer som jag och många andra är släkt med.


Dan Andersson

Mina anor

Mina anor kommer främst från östergötland, Uppland, Värmland och Bergslagen. Min anfader kommer fran trakten kring Bladåker i Uppland, men jag har anor från många orter i Uppland. Mina anor från Bergslagen är de som går längst tillbaka i tiden och där är orter som Hällefors, Hjulsjö, Säfsnäs, Nås, Ljusnarsberg och Grythyttan representerade.


På min mors sida kommer anorna bl a från Värmland och Östergötland och där framför allt från åtvid och andra orter därikring. Min anmoder kommer dock från Gräsö i Uppland.


Min frus anor

Min fru Anna-Lena Herrströms anor kommer främst från Skåne. Det handlar bl a om Glumslöv och Härslöv samt andra orter runt Landskrona. Det är orter som Säby, Fjärestad, Ottarp, Örstorp, Farhult, Arrarp, Saxtorp och ön Ven. Hennes anfader kommer från Glumslöv. Från Härslöv som tidigare stavades Herslöf kommer också släktnamnet Herrström.


Hon har även många anor från Hälsingborg och ett antal ortern norr om Hälsingborg på Kullahalvön. Det är orter som Väsby, Lerberget och Viken. Hennes anmoder kommer dock från Laholm.


Domänmodell i ämnet genealogi

Jag har på denna sida bl a skapat en s k domänmodell i ämnet genealogi. Jag har under min egen forskning sett en mängd saker som skulle kunna förbättras i olika program för släktforskning. Det handlar om diverse olika möjligheter som jag saknar och som skulle kunna skapas. För att kunna bygga dessa kan en bra modell över verksamheten genealogi vara till nytta att utgå ifrån.

Med en domänmodell som utgångspunkt tror jag att det skulle gå att skapa program som klarar följande och mycket mer;

  • Kunna hålla reda på en persons olika namn över tiden, inklusive normaliserade namn
  • Kunna hålla reda på personer som är släktingar eller bara deltar i händelser (om en släkting exempelvis är fadder ska jag inte behöva registrera den personen igen)
  • Kunna lagra exakt det som står i en källa utan att behöva förvanska det
  • Kunna knyta källor till all väsentlig information och inte bara en utan flera
  • Kunna hålla reda på händelser som ett eget domänobjekt som sedan ska kunna knytas till de personer som deltagit i händelsen, släktingar eller ej, samt vad deras roll var i händelsen
  • Kunna beskriva barns relationer till föräldrar utan att behöva skapa giften eller annat (giftemål är exempelvis en händelse som inte är kopplad till födelse för ett barn, vilket är en annan händelse)

\ Gräsö är en ganska stor ö i det allra nordligaste av Roslagen. Till Gräsö församling hör även ön örskär som ligger precis norr om Gräsö och hörs om i radions kustväder.

Härifrån kommer bl a min anmoder, Anna Persdotter och hennes man Mats Persson. Ett stamträd för henne finns i navigatorn till vänster. Där finns även stamträd för 4 stycken andra av mina anor från Gräsö. Det är;

Pehr Hagström och Stina Jansdotter

Lars Månsson död 1727 och Brita (Birgitta) Hansdotter död 1720

Anders Hansson död 1733 och Karin

Eric Andersson 1692-1764 och Brita Pehrsdotter 1699-1743


Stamträdet för Anna Persdotter går ända fram till modern tid. De andra har reducerats där de möter varandra första gången, för att minska antalet dupletter. Vissa familjer och individer kan ändå förekomma flera gånger, eftersom det var vanligt att barnen gifte sig med någon i en granngård. D v s träden kan korsa varandra flera gånger. Träden innehåller tillsammans totalt 3 451 unika personer.

Mina anor från Bergslagen


Mina anor från Bergslagen utgår framför allt från min farmors farfar, masmästare Anders Andersson. Han var född i Ställberget Hällefors 1821-06-26 och dog i Hamrånge Axmar 1864-05-06.
Vidare från min farfars mormors farmor Brita Sara Julin. Hon var född 1761-11-19 i Arboga.
Jag har även anor från Bergslagen via min mor Sonja Lindholm. Det är framför allt Anders Gudmundsson, som även är en ana till Dan Andersson.

Mina anor går tillbaka till ett antal personer, där en del förekommer flera gånger (anförluster). Jag kommer succesivt att fylla på med flera personer i denna lista och då även flera ättlingar. Jag håller just nu på och reviderar mitt material.

Det finns ett stamträd för varje ana nedan.

Anorna är på Anders Andersons sida:

Sigfrid Larsson 1610-1675 och
   Karin Sigfridsdotter 1610-1683

Anders Andersson Skotte omk 1570-1645 och
   Katarina Hansdotter född omk 1570

Tomas Andersson Heiloinen född omk 1590

Hinrik Werri född omk 1550

Simon Göransson död 1631-1635

Mats Jönsson Lankinen 1590-1681
   Mårtensdotter död 1682


Ana är på Brita Sara Julins sida:

Erik Körning (Persson) död 1595


Ana är på Sonja Lindholms (Eriksson) sida:

Anders Gudmundsson 1619 - 1696


Stamträdet för Sigfrid Larsson går ända fram till modern tid. De andra har reducerats där de möter varandra första gången, för att minska antalet dupletter. Vissa familjer och individer kan ändå förekomma flera gånger, eftersom det var vanligt att barnen gifte sig med någon i en granngård. D v s träden kan korsa varandra flera gånger. Träden innehåller f n tillsammans totalt 16 092 unika personer.

Min frus anor från Glumslöv & Härslöv med omnejd


Härslöv och Glumslöv är två orter strax norr om Landskrona i Skåne. Från Härslöv har min fru Anna-Lena Herrström många anor och även sitt efternamn. Härslöv stavades förr i tiden Herslöf.


Från Glumslöv kommer hennes anfader Anders Modig (Larsson), som var ryttare vid Billesholms kompani vid norra Skånska Kavalleriregementet. Hans sons-sons-sons-son tog namnet Herrström bland flera andra.

Flera anor kommer från ön Ven utanför Landskrona. Det är bl a Samuel Pärsson.

Ett stamträd för Anders Modigs svärfar Claes Hansson ca 1670-1739 och hans fru Bengta 1678-1724 finns i navigatorn till vänster. Där finns även stamträd för några andra anor. Det är:

Mattias Herrström född 1696

Samuel Pärsson och Brita Sivertsdotter 1668-1731

Jonas Lind död 1699 och Kirstina Bengtsdotter död 1721

Per Trulsson 1732-1739 och Sissa 1748-1811

Stamträdet för Claes Hansson går ända fram till modern tid. De andra har reducerats där det möter det första så att dupletter inte ska komma med. Träden innehåller tillsammans totalt 1 795 personer.

Min frus anor från Kullahalvön


Några av orterna på Kullahalvön som min fru har anor ifrån är, Väsby, Ströveltorp, Välinge, Lerberget, Viken och Helsingborg. Hon är för övrigt född i Helsingborg och morföräldrarna bodde i Gravarna inte långt från Sofiero. I Gravarna bor några släktingar kvar idag.


Ett stamträd för Bengt Andersson 1600 finns i navigatorn till vänster. Där finns även stamträd för några andra anor. Det är:

Jöns Åkesson 1642 och Kerstin Kristensdotter 1643

"Per" Petter Killberg 1712 och Kirsti Pålsdotter 1699

Anders Månsson och Larissa Larsdotter

Christian Lundgren och Lusse Persdotter om 1689

Stamträdet för Bengt Andersson går ända fram till modern tid. De andra har reducerats där de möter det första så att dupletter inte ska komma med. Träden innehåller tillsammans totalt 1 405 personer.

Jag kommer succesivt att fylla på denna del med ytterligare anor från dessa trakter och deras stamträd.